luni, 1 februarie 2016

Gazon englezesc pentru curtea ta

Share it Please

Dacă ai norocul de a avea un petec de pămant pe lângă casă, atunci poti avea un petec de gazon englezesc pentru curtea ta, indiferent cât de mare sau de mică este. Cum (din pacate!) nimic nu-ți pică din cer, de-a gata, cel mai sigur e să te apuci chiar tu de treabă.
Perioadă cea mai potrivită pentru semănarea gazonului este din mai până în iunie. În primul rând, trebuie să cureți terenul de resturile de frunze, de crengi uscatesi de pietre. Apoi, pentru că pământul trebuie aerisit, pentru că și rădăcinile au nevoie de aer, trebuie neapărat că pământul să fie săpat. Adâncitură brazdei este necesar să aibă cam 20-25 cm.
Dacă este secetă, terenul săpat trebuie neapărat udat, dar nu oricum, ci în profunzime la fiecare 5-15 zile, socotind cu aproximație cam 20 litri de apa pe metru pătrat pe săptămâna. Dar în mod normal, ploile de primăvară, zăpezile din timpul iernii (solul trebuie îngrijit încî din noiembrie -decembrie si bine curățat de toate resturile vegetale, daca vrei să profiți de apa din zăpadă) vor avea grijă să refacă necesarul de apa al solului.  Udatul zilnic nu este eficient pentru că nu face decât să ude suprafața ierbii, fără că apa să pătrundă bine și solul de la bază.
Pământul astfel pregătit este numai bun să primească semințele de gazon, fie că sunt soiuri pure, fie amestecuri. Înainte de a opta pentru unele sau altele este bine să inventariezi condițiile naturale în care va crește gazonul tău (grad de luminozitate, expunere la vânt, grad de tasare viitoare că loc de joacă sau doar de decor etc.).
Odată achiziționate, semințele trebuie împrăștiate pe solul gata pregătit. Va trebui doar să ai grijă să rasfiri semințele cât mai uniform pe întreagă suprafața dorită. Orientativ, ai nevoie de 1 kg de semințe pentru 35-40 mp. După o luna, când gazonul tău va fi ajuns deja la o înălțime de 6 cm, se impune prima tundere, fără să scurtezi însă iarbă mai mult de 1/3 din înălțimea firului. Astfel iarbă se va revigora și se va îndesi, bucurându-ți privirea și răsplătindu-ți trudă.
Cam după 1-2 săptămâni, va trebui să rasfiri pe toată suprafața pregătită îngrășăminte chimice sau organice. Îngrășământul trebuie să conțină: nitrogen – esențial în creșterea și dezvoltarea părților verzi, fosfor – care ajută la întărirea rădăcinii, dar și la stimularea înfloririi, potasiu – foarte important pentru imunitatea plantei la atacurile bolilor.
Chiar dacă aparent modeste, firele de iarbă au nevoie de hrană pentru a putea crește și repede și viguroase. După câteva zile, este obligatoriu să începi greblatul, respectiv mărunțirea și nivelarea solului. Este recomandat să repeți operațiunea de câteva ori înainte de momentul efectiv al semănatului.

Ceea ce-ți mai spun este că dacă vrei cu adevărat gazon englezesc pentru curta ta ai mult și foarte mult de muncă. Satisfacția este pe măsură. dacă nu ai timp pentru a te preocupa de soarta firelor de iarba, alege un gazon rezistent care are nevoie de foarte puțină întreținere și care se poate dezvolta singur în cea mai mare parte din timp. Cel mai bine este să te consulți cu unul din specialiștii din magazinele care vând semințe de gazon. Cel rezistent nutrebuie dădăcit, dar chiar și așa trebuie tuns de câteva ori și udat seara după apus, cel puțin de două ori pe săptămână, în perioadele mai uscate din timpul verii.
Un truc genial este să amesteci în semințele de gazon semințe alese de flori de câmp: mușețel, de exemplu sau alte plante cu tulpina scurtă. Rezistența gazonului va crește, iar frumusețea gazonului o să fie de neegalat, atunci când iarba va fi plină de flori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blogroll

About